La Ruta dels Forns de Calç


Fontanars dels Alforins és conegut per ser un dels últims indrets en produir la calç de forma tradicional, ja que els últims forns van estar en funcionament fins a principis de la dècada dels 80 del segle passat. Açò representà el punt final d'una tradició de segles que ha deixat com a resultat les restes de més de cinquanta forns repartits per tot el terme.

Aprofitant aquest llegat redescobert es dissenyà "La Ruta de la Calç", una proposta de cinc itineraris (per a senderisme i/o cicloturisme) que permeten conèixer aquest patrimoni cultural, industrial i arquitectònic i, a la vegada, gaudir del paisatge dels Alforins i de la resta d'atractius del municipi i del seu terme.


Mapa de la Ruta de la Calç

Els forns de calç a Fontanars dels Alforins, la major part d'ells amb una història més que centenària, es localitzaven preferentment pròxims a les zones d'extracció de la matèria primera (la pròpia pedra i la fusta per a cremar), per la qual cosa quasi sempre es troben integrats en el paisatge i, fins i tot, camuflats entre la vegetació.

A la nostra pàgina dedicada als Forns de Calç de Fontanars dels Alforins pots informar-te sobre tot el que envolta el món de la producció de la calç i de la professió ja desapareguda dels calciners.

A l'estiu de 2009, van ser inventariats i catalogats una cinquantena de forns disseminats per tot el terme, fonamentalment a vora serra, tant a l'Ombria com a la Solana, amb un estat de conservació molt desigual, ja que mentre alguns es conservaven pràcticament en la seua totalitat, d'altres a penes s'intuien indicis de la seua concavitat. Els resultats d'aquest estudi es poden consultar a l'Inventari de Forns de Calç inserit al Catàleg de Béns i Espais Protegits del PGOU de Fontanars dels Alforins (consultable a la web), a partir de la pàgina 31.

Guia de les Rutes dels Forns de Calç de Fontanars dels AlforinsUn any després, l'Ajuntament de Fontanars dels Alforins inicià la rehabilitació, restauració i reconstrucció d'una vintena d'ells per tal que recuperaren la seua primitiva estructura. La senyalització de diversos itineraris per enllaçar els nous forns i donar-los a conéixer a donat com a resultat el producte turístic de "La Ruta de la Calç".

Clicant sobre la imatge o sobre l'enllaç podràs descarregar-te la guia de la "Ruta de la Calç", amb informació detallada sobre la cultura de la calç i la història de la seua producció als Alforins, a més de la descripció de l'itinerari de les cinc rutes, la situació dels forns de calç i altres recursos turístics del poble que podràs trobar al llarg de les rutes (cellers, cases rurals, arbres monumentals, àrees recreatives,..).

Si ho prefereixes, pots descarregar-te el nostre mapa de La Ruta de la Calç per a Google Earth (.kmz)

També, fent clic sobre cadascuna de les següents imatges, trobaràs la informació específica de cadascuna de les cinc rutes proposades

           

      


Al següent mapa es mostren els itineraris de les cinc rutes, a més de la situació dels 22 forns restaurats (en color groc). Per altra banda, també s'han inclòs altres forns inventariats (en color verd) que es poden trobar al llarg dels Alforins i que es troben en desigual estat de conservació. En color roig es remarquen aquells més destacats i que presenten una millor conservació. Des de la llegenda, es poden activar els llocs d'interés pels quals passa alguns dels itineraris.