Terres dels Alforins

Terres dels Alforins
El vi i la seua producció és un dels principals motors econòmics de Fontanars dels Alforins, però també el seu major reclam turístic i el tret més conegut del poble més enllà dels seus límits. Per això, els cellers dels Alforins, conjuntament amb els de la Font de la Figuera i de Moixent han configurat la marca "Terres dels Alforins".
A més, tot i el seu caràcter originàriament vitivinícola, "Terres dels Alforins" té un gran potencial per a convertir-se en una marca de territori que englobe tota l'oferta turística, cultural i natural dels tres pobles que conformen el que tradicionalment s'havia conegut com "la Toscana Valenciana".

La pàgina web de Terres dels Alforins actua, a més de com a presentació dels cellers integrats dins la marca, com un veritable portal turístic dels municipis de Fontanars dels Alforins, la Font de la Figuera i Moixent. 

Mapa de les Terres dels Alforins per Mariscal

L’associació de Viticultors i Productors de les Terres dels Alforins va nàixer l’any 2010 amb l’objectiu d’integrar sota una mateixa marca la producció vitivinícola del triangle format pels termes municipals de Fontanars dels Alforins, la Font de la Figuera i Moixent. Els cellers dels tres municipis formen part de la Denominació d’Origen València, dins la subzona del Clariano, però amb unes característiques molt diferents a les de la resta de vins integrats a aquesta denominació, tant pel que respecta als trets particulars del seu clima i sòl, com per la pròpia fisonomia dels cellers, lligats directament a les vinyes de les seues pròpies terres i al viticultor meticulós i, per tant, allunyats de les grans firmes dedicades més a grans volums que, sense menysprear la seua qualitat, depenen de compres a tercers de la matèria prima i de productes més estandaritzats.


Video presentació



D’aquesta manera, dotze cellers, amb més de 500 viticultors i 4.000 hectàrees de vinya, es reuneixen sota la marca de Terres dels Alforins, sense abandonar la protecció de la Denominació d’Origen de València, amb l’objectiu d’unir forces i emprendre iniciatives empresarials i de posada en valor dels seus productes.

No obstant això, Terres dels Alforins va molt més enllà. L’associació, en la qual també es troben implicats els ajuntaments dels tres municipis, persegueix l’objectiu comú de donar a conèixer el territori i convertir-lo en un referent enològic i turístic a partir de la promoció de propostes de qualitat que generen valor cultural i activitat econòmica, activitats relacionades amb la riquesa local i l’ús sostenible dels recursos energètics amb l’objectiu de reforçar el paisatge agrícola com a vertebrador real del territori. En definitiva, aconseguir una dinamització econòmica i social d’un territori que conjuga el llegat cultural i paisatgístic amb la producció vitivinícola.

Des d’aquesta perspectiva, l’associació de Terres dels Alforins promou al llarg de l’any una sèrie d’esdeveniments destinats a promoure tant la producció dels seus cellers membres com del territori i del paisatge on s’hi localitzen. Així, aquestes activitats es converteixen en vertaders aparadors de promoció turística del nostre municipi i dels altres que integren les Terres dels Alforins.

Cartells de les Mostres de Vins de Terres dels Alforins


Entre aquests, destaca la Mostra de vins “Terres dels Alforins”, un esdeveniment plenament consolidat que enguany arriba a la seua cinquena edició i que se celebra anualment, al voltant dels mesos d’abril o maig, i de manera itinerant entre els tres municipis integrants. Per la seua banda, Fontanars dels Alforins ha acollit aquesta mostra en tres ocasions, en la primera, segona i cinquena edició (anys 2012, 2013 i 2016). En totes aquestes ocasions, la Mostra de Terres dels Alforins ha combinat el tast de vins amb degustacions gastronòmiques, mostres artesanals o activitats culturals davant els centenars de visitants que acudeixen cada any des de tota la Comunitat Valenciana i de fora d’ella a conèixer el nostre territori, els nostres vins i la nostra cultura, cosa que l’ha convertit en un dels principals esdeveniments turístics del territori.



A més, Terres dels Alforins, en col·laboració amb la Universitat de València, també organitza tots els anys (des del 2012) un esdeveniment promocional, “Terres dels Alforins a la Nau”, en el qual, de la mateixa manera que a la Mostra, es realitzen degustacions de vi acompanyades d’activitats culturals relacionades amb algun dels municipis, a més de diverses xerrades i conferències que permeten donar a conèixer el territori a un públic molt més ampli.