La Vall d'Albaida, la vall blanca


Mapa de la Vall d'Albaida

Fontanars dels Alforins forma part de la Vall d'Albaida, una comarca interior històrica del País Valencià composada per un total de 34 municipis. Es tracta d'un territori amb una gran diversitat geogràfica, demogràfica, històrica i econòmica.

Orogràficament, la Vall d'Albaida està constituïda per la foia o anticlinal creada entre els sistemes muntanyosos de la Serra Grossa al nord i les que continuen les serres del Benicadell i d'Agullent al sud. La vall està recorreguda per dos rius principals, el Clariano, des d'Ontinyent, i l'Albaida, que dóna nom a la comarca.

Per altra banda, també es podrien diferenciar dues subcomarques: la vall de Bocairent, totalment independent de la resta i situada als peus de la Serra Mariola, i l'altiplà dels Alforins, que continua l'anticlinal valldalbaidí, però separat de la resta pels Cabeços i amb unes característiques geològiques i geogràfiques diferenciades. 

Tot açò otorga a la Vall d'Albaida una gran diversitat de paisatges, des dels boscos i l'alta muntanya, fins a les zones planes, amb paisatges fluvials o terres de cultiu. Per a poder gaudir-los, existeixen una gran quantitat de senders homologats i rutes paisatgístiques que permeten la pràctica del senderisme o del cicloturisme al llarg de la comarca.

La Vall d'Albaida també atresora un enorme llegat cultural i històric, prova d'això són tots els monuments i llocs d'interés que es poden trobar al llarg de la comarca. Entre ells, destaquen per sobre la resta les viles i conjunts medievals de Bocairent, Ontinyent i Albaida, o el monestir del Corpus Christi de Llutxent.

Si vols conéixer amb profunditat aquesta comarca de la Vall d'Albaida, et recomanem consultar la pàgina web oficial del Departament de Turisme de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d'Albaida (www.valldalbaida.com)


Si vols aconseguir una informació més detallada sobre la Vall d'Albaida:

En els següents enllaços podràs descarregar les principals guies i futllets amb informació sobre la Vall d'Albaida: